Wijn / Spijs Tips: Witte asperges

Traditioneel met ham, gerookte zalm of als soep: het witte goud wordt tegenwoordig op vele manieren geserveerd. Voor velen zijn asperges en wijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar welke aspergewijn schenk je er nu het beste bij en waar moet je op letten? In deze blog geven wij wat tips over de beste combinaties!
 

De stam regels van wijn en asperges

Uiteraard hangt de wijn sterk af van welk asperge gerecht jij wilt bereiden. Maar over het algemeen zijn er een aantal vuistregels waar men zich aan houdt tijdens het kiezen van een aspergewijn:

 

 • Geen tannine-rijke wijnen
  Over het algemeen drinken mensen witte wijn bij witte asperges. Maar een rode wijn kan ook heerlijk zijn! Zorg er dan wel voor dat de wijn niet te zwaar is en de tannines niet overheersen.
   
 • Niet te licht
  Om er voor te zorgen dat je een goede balans hebt tussen de groente en de wijn, moet je ook niet een te lichte wijn selecteren. Het is zonde als de wijn wordt overheerst door het gerecht!
   
 • Niet te zwaar
  En natuurlijk andersom ook. Een zwaar overheersende wijn zorgt ervoor dat het gerecht op plek twee komt te staan.
   
 • Geen houtlagering
  Wil je graag een Chardonnay bij het gerecht combineren, houdt er dan rekening mee dat deze geen dominante houtopvoeding bevat. Asperges bevatten oxaalzuren die ervoor zorgen dat de wijn wordt overheerst en niet smaakvol is.
   

Wat adviseren wij?

Witte Elzas wijn van Égrappé Wijnen

Dé gouden combinatie is over het algemeen witte asperges met een heerlijke wijn uit de Elzas. Daarom is Domaine Bott Frères de wijnaabieding van de maand! Domaine Bott Frères legt de focus op duurzame landbouw en respect voor biologische diversiteit. Volgens hun familiewaarden kan alleen een geliefd en gerespecteerd terroir zulke uitzonderlijke wijnen produceren.

Maar welke wijnen zijn goed te combineren met asperge gerechten? Voor een klassieke en betrouwbare match adviseren wij een pinot Blanc of Riesling. Maar je kunt ook nooit de mist in gaan met een heerlijke Gewürztraminer! Zeker de Gewürztraminer Réserves Personnelles van Domaine Bott Frères kan een heerlijke aanvulling zijn bij menig asperge gerechten.

Bekijk de wijnen van Bott Frères
 

Bestellen bij Égrappé

Ben jij op zoek naar heerlijke aspergewijnen? Bestel dan nu online bij Égrappé! Deze maand zijn alle wijnen van Domaine Bott Frères in de aanbieding met 10% korting. Deze Elzas wijnen gaan stuk voor stuk perfect samen met witte asperges.

Bekijk aanbieding